tirsdag 7. mai 2013

-Skal du drive med hest, må du jobbe med fisk


 
Det er mange ungdom som elsker hester, og som ser for seg en framtid som innebærer jobb kombinert med hest. Du skal være knallgod for å få den drømmen oppfylt. Hest er dyrt. Og de færreste som på en eller annen måte jobber med hest, tjener bra.

Derfor ble jeg positivt overrasket den dagen jeg møtte en driftsleder på et oppdrettsanlegg som sa følgende: "Skal du drive med hest, må du jobbe med fisk." Det er jo genialt! Og også så sant!

For havbruksnæringen tilbyr ikke bare gode lønner, men også turnusordninger. Normalt er enten 7:7 eller 12:9. Dette betyr at du jobber syv dager på/syv dager av. Eller tolv dager på, ni dager av. Når du er på jobb, er arbeidsdagene ikke særlig mye lenger enn en vanlig arbeidsdag. Dette betyr at du vil ha tid til hesten din hver ettermiddag/kveld. Og når du har fri, ja, da har du fri. Så da kan du drive med hesten din i hele friperioden.

Det er flere muligheter angående skolevalg for å oppnå dette i Møre og Romsdal. Det viktigste er å velge VG1 Naturbruk, for så å velge VG2 Akvakultur andre året. Om du går grønn linje (Gjermundnes) eller blå linje (Herøy, Ålesund og Fræna) første året, er ikke så nøye. Men VG2 Akvakultur blir lettere dersom du har gått blå linje på Naturbruk. Tro meg, jeg snakker om erfaring. Jeg gikk nemlig grønn linje. Kjempeartig skoleår. Men da jeg begynte på VG2 Akvakultur kom jeg inn i en klasse hvor alle kjente alle og hvor alle hadde godt kunnskapsgrunnlag om sjømatnæringen. Men man får til det man vil.
Etter VG2 Akvakultur går man videre til lærlingetid. Denne tas i bedrift, og varer i to år. Fordelen for dere i Møre og Romsdal, er at det er masse oppdrettsanlegg i hele fylket. Så sjansen for å få seg læretid på et anlegg tett på stallen/hjemmet, er temmelig stor. Og som lærling, vil du også gå inn i turnus.

Gjør som Cecilie Fredriksen, datter av Marine Harvest-grunnleggeren: hun har tre hester og flere styreverv i oppdrettskonsernet.  Les artikkelen her hvis du vil ha mer info om hvorfor hest er best som hobby.

Så da er det dilemmaet herved løst. Sats på fisk i jobbsammenheng, så har du både tid og råd til å drive med hest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar