tirsdag 14. mai 2013

Hummeroppdrett, beretninger fra en lærling.

Annicken er lærling hos Norsk hummer Aure på Nord-Møre. Hun har skrevet et innlegg om hvordan interessen for hest, fikk henne til å begynne på akvakultur.
 
Å velge utdanningsvei etter endt ungdomsskole er ingen enkel sak, og slik tror jeg det er for de aller fleste. Det finnes jo så mange spennende muligheter å velge mellom, alt etter interesser og egenskaper. Selv er jeg akvakulturlærling hos Norsk Hummer på Aure, og dette er noe jeg trives utrolig godt med!
 
 
Annicken viser fram en hummer som er full i rogn.
 
 
Etter mye frem og tilbake begynte jeg VG1 naturbruk ved Øya videregående skole. Dette er en skole som ligger litt utenfor Trondheim, men har ingen blå retningslinje, den har profilfag som landbruk, hest- og hovslager, anleggsgartner, smådyr og villmark. Skoleåret besto av mye turer i skog og mark, noe som fører til et utrolig godt samspill mellom både elever og lærere. Elevene fikk også ta stor del i driften av gården, så dette krever at man er ansvarsbevisst! J Så om man er en person som liker praktisk arbeid så vil jeg absolutt anbefale en utdanning innen naturbruk! Jeg tok også mitt andre videregående år på Øya. Jeg er ei hestejente som for tiden har 3 hester selv, så valget falt naturligvis på hest- og hovslager dette året, et utrolig lærerikt år som jeg ikke ville ha vært foruten. Igjennom dette skoleåret begynte jeg å tenke litt mer over hvilke muligheter jeg egentlig hadde innen naturbruk. Noe som var veldig viktig for meg var at jeg skulle få lærlingplass i nærheten av hjembygda etter endt skolegang, så lærling innen hestefaget ble egentlig utelukket ganske raskt.
 
Rundt om på Aure og Hemne er det flere fiskeoppdrett, blant annet Marine Harvest, Salmar, AquaGen, Norsk Hummer og Lerøy, disse er etablerte bedrifter her. Dette var noe jeg viste svært lite om i fra før, så jeg måtte skaffe meg ett lite innblikk i akvakultur før jeg søkte skole. Jeg syntes dette hørtes ut som en utrolig spennende næring, med mange muligheter. Det er jo også en næring som er i vekst, så her måtte det være mulighet for å få seg jobb tenkte jeg! Valget falt så Val videregående skole VG2 Akvakultur. Denne skolen har noe av det samme som Øya har, men de har samtidig akvakultur som blå linje, og skolen er litt større. Jeg trivdes utrolig godt på akvalinjen, og jeg lærte veldig mye nytt dette året. Jeg hadde aldri trodd at fisk og andre dyr i havet kunne være så interessant, så jeg ble virkelig positivt overrasket! J Vi hadde et matfiskanlegg på skolen der vi fikk en del praksis, samt at vi hadde flere utplasseringsuker igjennom skoleåret. Disse ukene synes jeg var svært nyttige, da kunne man få ut i næringen å se hva man hadde i vente under en lærlingperiode.


I starten av skoleåret fikk vi også høre at 8-9 elever fra klassen skulle få mulighet til å reise til Irland for å jobbe i 3 uker, samt 1 uke fagtur. Dette gav selvfølgelig litt ekstramotivasjon når det kom til skolearbeid og det å få gode resultater på prøver og leksearbeid vi hadde, samt at man har svært lite fravær under skoleåret. Når april kom var jeg en av de heldige som fikk reise til Irland for å jobbe og oppleve Irland i 4 spennende uker. Herlighet, for en opplevelse! Jeg fikk blant annet mulighet til å jobbe på et kråkebolleanlegg i 2 uker. Kråkeboller var noe jeg viste minimalt om i fra før. Men etter dette oppholdet ble jeg én erfaring rikere. Disse skapningene er faktisk ganske fasinerende, i likhet med mange andre dyr i havet. Jeg var også på et Marine Harvest anlegg. Der var jeg i 1 uke og fikk oppleve det å gå på de Irske merdene, noe som var litt annerledes i fra Norge. For det første så kunne jeg ikke se noen damer ute på havet, jeg var den eneste blant 25 mannfolk. Dette bød på ulike utfordringer i forhold til jobb. I starten så var det litt vanskelig å få slippe til, de var litt skeptiske på nettopp det å ha med ei jente på sjøen. Men det ble selvfølgelig bedre etter hvert, da jeg fikk vist at jeg også kunne jobbe! Vi fikk også tid til i oppleve Irland, vi var rundt på flere anlegg der vi fikk omvisning og vi var blant annet ei helg i Dublin. Så et slikt opphold anbefales virkelig.
 
Hummer er en art der det finnes svært lite kunnskap om, dere kan jo tenke dere hvordan laksenæringen var for noen tiår tilbake. Så vi jobber derfor mye med å skaffe oss kunnskap om arten og finne ut hva som kreves for å få til best mulig overlevelse og vekst. Vi har derfor en rekke utfordringer å ta tak i. Hovedproduksjonen her på anlegget er bestandsøkning på den norske hummeren, så yngel som vi klekker ut blir satt ut på store havbeiteområder. Men vi har også en liten ”forskningsstasjon” der vi har hummer som etter hvert skal bli porsjonshummer. Konseptet med porsjonshummer er at den som kjøper hummer på f. eks en restaurant vil få hele hummeren på tallerkenen sin, ikke bare en del av den. Men til dags dato har vi ennå ikke produsert fram noen porsjonshummer, de er fortsatt under vekst. Ideell størrelse på en slik hummer er ca. 300g.
 
Jeg har vært lærling her i snart ett år, og så langt har lærlingtiden min hvert utrolig spennende, med mye selvstendig arbeid. Sånn som det ser ut nå vil jeg helt klart fortsette innen næringen etter lærlingtiden min. Næringen byr på mange muligheter og kan også være ganske variert, noe jeg synes er positivt. Dette er heller ikke en typisk ”guttejobb” slik som mange kanskje antok tidligere, jenter har like mye å tilføye som det mannfolk har. Så uansett om du er mann eller kvinne, så er en jobb innen havbruksnæringen noe som vil passe de fleste. Du må ikke nødvendigvis gå på merdene og fôre laks, det er jo så mange andre muligheter! Biolog, kvalitetssjef, laboratorieingeniør, driftsleder, regionsleder, elektriker, markedsfører, veterinær og forsker, dette er bare noen stillinger som næringen krever. Så det at jeg gikk akvakultur og videre som lærling er noe jeg er svært fornøyd med, og jeg håper det er flere som får øynene opp for næringen etter hvert.
 
 
Hummeren er frittflytende yngel etter klekking. Først senere begynner den å krabbe rundt på havbunnen.
 
 
 Disse små krabatene skal forhåpentligvis hjelpe til med å få økt mengden europeisk hummer langs norskekysten, samt øke fangsmengden til konsum.
 
 
Stilig farge? Hadde hummeren fått muligheten, så hadde den spist søsknene sine. Derfor ligger de adskilt i små avlukke.
 
 
Nam nam! Jeg vil gjerne ha en slik en i teinen. Men husk: for å verne om hummeren er det en del regelverk å forholde seg til når man skal fange hummer.
 

 

2 kommentarer:

  1. Flott å lese om erfaringer fra lærlinger. Håper det kommer flere slike innlegg!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Du skal ikke se bort fra at det kommer flere tilsvarende framover :)

      Slett