NIFES, Nasjonalt institutt for sjømat og ernæringsforskning har i dag gått ut med artikkelen "Gravide bør spise mer sjømat". Her viser de blant annet til forskning som viser at det er mindre miljøgifter (her: dioksin og dioksinlignende PCB) i oppdrettslaks enn i makrell og sild.
Du bør alltid følge myndighetenes råd. Men Mattilsynet (offentlig myndighet) fraråder ikke gravide mot å spise oppdrettslaks.
Det er slik
at dyr på toppen av næringskjeden får opphopninger menneskets avfall i kjøttet.
Mye av det vi slipper ut av miljøgifter havner i havet. Der tas det opp av små
plante- og dyreplankton. Dette spises av småfisk, som spises av større fisk,
som spises av hval/isbjørn/mennesker. Vi får det som kalles en akkumulering
(oppsamling) av miljøgifter, i dyrene på toppen av kjeden. På Mattilsynet nettsider
frarådes det blant annet mot å spise sel, villørret over ett kilo, villkveite over tre
kilo, større ferskvannsfisk av diverse typer, eksotisk fisk som hai, skate og fersk
tunfisk. Det står ikke noe om at man ikke skal spise oppdrettslaks. Til gjengjeld frarådes man å drikke/spise andre matvarer som upasteurisert melk,
muggost og spekemat.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar