onsdag 16. oktober 2013

Fiskeri- og kystdepartementet legges ned. Hva nå?

Jeg skal ærlig innrømme at skepsisen var stor da det i går (16.10.13) ble sagt på nyhetene at Fisker- og kystdepartementet (FKD) skulle legges ned, og gjenoppstå stykkevis og delt under andre departement.

Norge var det første landet i verden som fikk et eget departement kun for fiskeri, den 1.juli 1946. På den tiden het det riktignok Fiskeridepartementet. Allerede i 1936 ble prosessen startet, og det ble opprettet en egen fiskeriavdeling i Handelsdepartementet - som i dag heter Nærings- og handelsdepartementet (NHD). Nå skal altså deler av FKD tilbake hit. 

Det som skjer 1. januar 2014 er at fiskeridelen av FKD skal inn under Nærings- og handelsdepartementet, og dette blir hetende Nærings- og fiskeridepartementet. Som landets nest største eksportnæring og med kapasitet og planer for mangedobling, mener styreleder i Fiskeri og havbruksnæringens landsforening (FHL), Gunnar Domstein, at det er bra at det legges under Næringsdepartementet. Videre sier han at "dette vitner om at vi har fått en regjering som tenker å føre en aktiv sjømatpolitikk som også kan bidra til å skape lønnsomhet i alle ledd".  Kyst-delen av dagens Fiskeri- og kystdepartement blir flyttet over til Samferdselsdepartementet, som dermed får ansvar for havner, farleder og beredskap langs kysten.

Det nye Nærings- og fiskeridepartementet vil bestå av NHD og FKD, og skal fra nyttår ledes av to statsråder.

Selv krysser jeg fingrene for at dette styrker sjømatpolitikken. Hvis ikke er det heldigvis slik at det er lov å snu.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar